Als je het doet om dieren te helpen, waarom vraag je er dan geld voor?

Dierentolk is geen alledaags beroep. Ik heb dan ook vaak wat langer de tijd nodig als iemand mij de ogenschijnlijk simpele vraag stelt: “En wat doe jij voor werk?” Geen probleem hoor, ik vertel er met liefde over. De meeste mensen reageren enthousiast – zeker de dierenliefhebbers – en daar word ik natuurlijk heel erg blij van. Anderen geloven niet dat het kan, zijn sceptisch of zeggen: “Dat is niets voor mij.” Ook prima! Het is niet aan mij om te oordelen en ik respecteer andermans denkwijzen. Ik ben er voor de dieren en niet om anderen ervan te overtuigen dat deze manier van communiceren bestaat. Zonde van mijn energie, eerlijk gezegd. Dan is er nog een derde categorie en daar gaat deze blog over…

Waarom werk jij?
Onder deze derde categorie vallen zowel mensen die afweten van het bestaan van dierencommunicatie, als mensen die zeggen er niet in te geloven. Wat ze gemeen hebben is de volgende vraag: “Als je het doet om dieren (en mensen) te helpen, waarom vraag je er dan geld voor?” Het antwoord is wat mij betreft een open deur. Om dezelfde reden waarom het grootste gedeelte van de bevolking werkt: om onder andere een dak boven mijn hoofd, de verplichte zorgverzekering en brood op de plank te kunnen bekostigen.

Helpen in ruil voor geld?!
De relatie die mensen met geld hebben fascineert mij. Helpen in ruil voor geld stoot velen tegen het hoofd. Terwijl we allemaal op de een of andere manier geld moeten verdienen om in onze primaire (en desgewenst secundaire) levensbehoeften te voldoen. Is het dan wel oké om werk te hebben dat je héél leuk vindt of mag je er dan ook geen geld voor vragen?

Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik naast dierentolk nog tekstschrijver en hoofdredacteur. Nóg, want zodra ik met mijn consults dierencommunicatie voldoende verdien om in mijn levensbehoeften te voldoen, is de kans groot dat ik stop met deze functies. Simpelweg omdat ik fulltime dieren wil helpen, want dáár word ik gelukkig van! Ik vind het juist mooi wanneer mensen een manier vinden waardoor ze zich volledig kunnen wijden aan hun passie. Of dat nu is om anderen te helpen of niet. Of je nu gelooft in reïncarnatie, de hemel of juist niets van dat alles; dat we dit leven nu leven, staat vast. Waarom niet het mooiste ervan maken en ervoor kiezen gelukkig te zijn?

Stel je eens voor…
Maar ik wijk weer eens af. Stel hè? Stel, ‘helpen’ kan alleen als je het gratis doet. Stel, ik zou alleen maar gratis consults geven. Zit ik nog steeds met die hypotheek, verzekering en een knorrende maag (en die van mijn dieren). Dat zou dus betekenen dat ik betaald moet gaan werken als… tja, wat die mensen wél het geld vragen waard vinden. Dan ben ik dus een groot deel van mijn tijd kwijt aan mijn baan als, laten we zeggen verzekeringsadviseur, die ik uitvoer zonder passie, zonder plezier – alleen om te kunnen overleven. Het geven van een consult dierencommunicatie kost mij een dagdeel (lees meer over mijn werkwijze). Als ik nog voldoende energie heb, na die vermoeiende gesprekken op mijn betaalde werk over waarom die inboedelverzekering nou van zo’n groot belang is, dan zou ik misschien maximaal 3 dieren per week kunnen helpen. Gratis, dat wel. Is dat dan wel acceptabel? Is mijn hulp dan opeens wel zuiver, van meerwaarde en welgemeend?

Verschil maken in het leven van dier en mens… onbetaalbaar!
Stiekem maakt het mij niet uit hoor, de tijd dat ik mij zorgen maakte over wat anderen van of over mij denken heb ik gelukkig achter mij gelaten. Op de een of andere manier wilde ik deze blog toch schrijven. En dat komt misschien door de consults die ik de afgelopen tijd heb mogen geven. Ik heb namelijk meerdere prachtige honden gesproken (blijft leuk klinken, hè?), die zich vastklampten aan angsten en trauma’s uit het verleden. De gesprekken zelf waren intens en de uitkomsten ervan zeer waardevol. Voor de honden, en vooral ook voor de mensen die de consults hebben aangevraagd. De gesprekken brachten antwoorden, inzichten en handvatten en gaven aanzet tot het ondernemen van actie. Gesprekken vol liefde, dankbaarheid en vertrouwen. Gesprekken die daadwerkelijk verschil hebben gemaakt in het leven van de honden én hun mensen.

Ik kies ervoor om zoveel mogelijk tijd te spenderen aan deze bijzondere gesprekken en prachtige uitkomsten. En ik wil zoveel mogelijk dieren (en mensen) hiermee helpen.

En daarom, vraag ik hier geld voor.